Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks z białek pod pierzynką"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1250
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1250
Składniki
Masło stop w rondelku. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami oraz cynamonem. Wsyp pokrojone rodzynki i orzechy.
Białka (dobrze, by były wcześ niej schłodzone) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem na wolnych obrotach.
Delikatnie mieszając łyżką ubitą pianę, dodawaj stopniowo przesianą mąkę i przestudzone masło. Jeszcze raz wymieszaj. Ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz 45-50 minut w 180 st. do tzw. suchego patyczka. Ostudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując cukier. Cytrynę sparz, z połowy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Sok dodaj do śmietany, wymieszaj. Posmaruj nią zimny keks. Ułóż orzechy, posyp skórką.Źródło: Tina