Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Keks marchewkowy"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 38
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7198
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 38
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7198
Składniki
Jabłko umyj, obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz szczyptę soli. Miksuj przez kilka minut na średnich obrotach. Wlej olej i jeszcze chwilę ucieraj. Nie przerywając miksowania, wsypuj po łyżce suchych składników. Na koniec dodaj posiekane bakalie, jabłko oraz marchewkę i wymieszaj łyżką.
Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C . Wstaw blaszkę z ciastem, piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj sok z cytryny i wodę. Ucieraj łyżką, aż powstanie gładka masa o konsystencji gęstej śmietany. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, a wierzch polej przygotowanym lukrem.
80 minut Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie