Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks czekoladowy z wiśniami"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 275
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 255
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 275
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 255
Składniki
Wiśnie przełóż na sitko i osącz. Czekoladę połam. Przełóż do metalowej miseczki, postaw nad garnkiem z parującą wodą. Stop, potem zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj z cukrem i 1 cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno domieszaj jajka, a potem stopioną czekoladę oraz 100 ml śmietany.Przesiej 25 dag mąki z proszkiem i kakao. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Całość zmiksuj. Odłóż kilka wiśni do dekoracji, pozostałe oprósz 2 łyżkami mąki. Dodaj do przygotowanego ciasta i wymieszaj łyżką.
Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 70 minut. Wystudź, rozetnij, przełóż konfiturą.
Śmietanę ubij z pozostałym cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Na wierzch ciasta wyciśnij dekoracyjne rozetki bitej śmietany. Keks udekoruj odłożonymi wiśniami oraz wiórkami czekolady.
ok. 1 godziny i 25 minut , 1 porcja ok. 300 kcalŹródło: Tina