Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Keks bakaliowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 750
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 163
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 750
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 163
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 89
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Mój ulubiony keks. Ciasto jest wilgotne, pachnące, bakaliowe. Aniela Hnatyszyn z Braniewa
Migdały siekam, daktyle i figi kroję, rodzynki namaczam i osączam. Bakalie (łyżeczkę migdałów zostawiam) mieszam z połową mąki.
Margarynę ucieram z cukrem pudrem, dodaję po jajku, następnie pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Na koniec łączę utarty tłuszcz z bakaliami.
Ciasto piekę 40-45 min w 180°C w formie z pergaminem, posypane migdałami. Studzę, wyjmuję z formy z papierem. Smaruję ze wszystkich stron polewą czekoladową, a wierzch dodatkowo glazurą, przybieram orzechami.Źródło: Kobieta i życie