Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z najprostszych w przygotowaniu ciast. Wystarczy utrzeć ze sobą wszystkie składniki, dodać ulubione orzechy, kandyzowane owoce i gotowe. Aby ciasto wyszło idealnie, bakalie przed dodaniem do ciasta wymieszaj z dwiema łyżkami mąki. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadną na dno.
Keksówka 30 × 12 cm
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 801
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 257
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 532
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 137
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 801
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 257
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 532
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 137
Składniki
Bakalie wymieszaj z dwiema łyżkami mąki.
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Gdy cukier przestanie chrzęścić, cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę połącz z sodą oczyszczoną, partiami wsypuj do masła utartego z cukrem i żółtkami, całość dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Za pomocą sylikonowej szpatułki delikatnie połącz z masą. Następnie dorzuć bakalie obtoczone w mące i ponownie dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 30 × 12 cm wysmaruj masłem i oprósz od wewnątrz bułką tartą. Przelej ciasto i za pomocą łyżki wyrównaj wierzch.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 60 minut – do suchego patyczka.