Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na keks. Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością bakalii. Można użyć gotowej mieszanki, lub skomponować swoją, dodając to co lubimy. Keks zachowuje świeżość przez kilka dni.
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 91
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 91
Składniki
Na początek, przygotować bakalie. Większe owoce, takie jak śliwki i morele, pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy również pokroić. Wszystkie bakalie wsypać do miski. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Tak żeby bakalie były obtoczone mąką.
Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie z mąką. Wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut.
Wystudzone ciasto polukrować. Przygotować lukier. Cukier puder i kakao wymieszać. Dodać mleko i mieszać do uzyskania gładkiego lukru.