Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 92
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1179
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 92
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1179
Składniki
Suszone owoce zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i kroimy na drobne kawałki. Oprószamy je mąką, aby nie opadły w cieście na dno.
Mąkę przesiewamy do miski i wsypujemy do niej proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy margarynę, dodając kolejno jajka oraz porcje cukru pudru i cukru wanilinowego. Pod koniec ucierania wsypujemy małymi partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy do momentu, aż ciasto będzie puszyste. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy bakalie i delikatnie mieszamy.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można ciasto polać polewą lub lukrem. Keks najlepiej kroić wtedy, gdy całkowicie ostygnie, bo jest bardzo kruchy.