Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na karnawał i Boże Narodzenie. Rozetki jak płatki śniegu, są cieniutkie, chrupiące i mają piękne koronkowe wzory. Kapka alkoholu sprawia że nie chłoną tłuszczu. Ciasteczka tradycyjnie robione w okresie Bożego Narodzenia. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Skandynawii. W tym roku nie imprezuję, więc jest to przypomnienie lat kiedy była z nami moja kochana mama.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Składniki
Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki. Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto. W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C. Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne. Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka. Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem. Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem. Smażymy krótko, do lekkiego przyrumienienia. Nam smakują te bardziej przyrumienione. Potem przekładamy na papierowe serwetki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.