Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki w formie ślicznych różyczek z dżemem malinowym bez pestek.
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 802
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4515
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 98
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 802
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4515
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 98
Składniki
Przygotowujemy składniki: żółtka oddzielamy od białek, mąkę umieszczamy w przesiewaczu, odmierzamy śmietanę, masło, cukier i sok cytrynowy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier puder, masło, śmietanę, spirytus z szafranem, sok cytrynowy, wodę różaną i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto.
Ciasto układamy na stolnicy i wybijamy wałkiem.
Ciasto wybijamy tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza ( około 10 - 15 minut). Wtłoczone w ciasto powietrze jest środkiem spulchniającym. Doskonale "zbite" ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny, by "odpoczęło".
Porcję ciasta wałkujemy na cienki placek. Na każdą różę wycinamy jedno kółko o średnicy 5 cm i 10 o średnicy 2cm. Na szklance o górnej średnicy 4 cm układamy tak by na siebie nachodziły małe kółka z ciasta.
Następnie nakładamy kółko o średnicy 5 cm. Mocno dociskamy, uważając jednak by nie przeciąć ciasta.
Różyczki ostrożnie zdejmujemy ze szklanki podważając wykałaczką.
Smalec przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy spirytus i rozgrzewamy. Róże smażymy partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone róże osuszamy na kuchennych ręcznikach.
Gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami z laski wanilii. W środek każdej różyczki kładziemy pół łyżeczki dżemu malinowego.