Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kakaowy, /który zawsze się udaje:)/ przełożony masą z kawą cappuccino i biszkopcikami z nutką alkoholu - prosto i smacznie choć troszkę kalorycznie:)
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 244
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 334
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 109
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2181
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 244
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 334
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 109
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2181
Składniki
Ciasto biszkoptowe: Jajka ubijamy z cukrem mikserem do czasu aż cukier się rozpuści a masa jajeczna stanie się jasna. Dodajemy przesiane mąki /pszenną i ziemniaczaną/, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min - do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Masa cappuccino: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu /jeśli jest bez cukru dodajemy go/ i odstawiamy do wystudzenia /- również możemy go ugotować dzień wcześniej/. Miękkie masło ucieramy dodając małymi porcjami zimny budyń i kawę cappuccino. /Jeżeli uważamy, że masa jest za mało słodka możemy ją dosłodzić/ Napar herbaciany mieszamy z rumem. Ciasto biszkoptowe przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat smarujemy połową masy cappuccino i układamy na nim biszkopty zanurzane wcześniej w mieszance herbaciano-rumowej. Na biszkoptach rozsmarowujemy resztę masy i przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Do masy użyłam budyniu oraz kawy cappuccino o smaku śmietankowym ale możemy użyć innej kawy cappuccino np.orzechowej i do masy dodać zmielone orzechy.