Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowiec z galaretkami to banalnie prosty i efektowny deser na bazie jogurtu i kolorowych galaretek. Pyszny i orzeźwiający . Moje córeczki bardzo lubią takie desery. To deser idealny zarówno dla małych jak i dużych łakomczuchów. Z galaretkowymi serduszkami doskonały pomysł także na Walentynki, Dzień Mamy i każdą inną okazję.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 229
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 306
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 229
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 306
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Składniki
1. biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i budyniem, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo pozostałe składniki. Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. 2. galaretkowe serduszka: Następnie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do stężenia. Ja rozpuściłam w garnku o średnicy 18 cm. Gdy galaretka stężeje wycinamy serduszka ( ilość w zależności od wielkości naszych foremek, u mnie 8), a resztę galaretki kroimy w kostkę. 3. masa: Galaretkę cytrynową z żelatyną rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy. Gdy galaretka przestygnie miksujemy razem z jogurtem na gładka masę, następnie wrzucamy kawałki czerwonej galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż zacznie lekko tężeć. 4. Drugą galaretkę cytrynową ( na wierzch) rozpuszczamy 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. 5. Na gotowy biszkopt wylewamy tężejącą masę jogurtową. Na wierz układamy galaretkowe serduszka i zalewamy tężejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na kilka godzin. :) Smacznego!
Jogurtowiec z galaretkami