Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowe ciasto z żurawiną"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 185
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 197
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 185
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 197
Składniki
Świeżą żurawinę umyj w miseczce, kilkakrotnie zmieniając wodę i osącz na sicie. Mrożoną rozmroź, osącz z nadmiaru soku. Posyp 1 łyżką mąki, delikatnie wymieszaj
Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do drugiej wbij jajka, dodaj kilka kropli aromatu waniliowego lub cukier wanilinowy oraz cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dolewaj jogurt oraz olej.
W następnej kolejności do mokrych składników stopniowo dodawaj suche, nadal ucierając mikserem. Na koniec dodaj żurawinę i całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
Podłużną foremkę (keksówkę) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku. Gdy będzie zimne, wierzch oprósz cukrem pudrem.
80 minut Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie