Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jeżynowa karpatka z włoskim kremem"
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1289
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14737
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 342
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1289
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14737
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 342
Składniki
Ciasto francuskie rozmroź w pokojowej temperaturze. Płaty ułóż jeden na drugim. Cienko rozwałkuj. Pokrój na 3 placki. Jeden z nich posyp łyżką cukru. Blaty ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 25 minut. Wystudź.
W tym czasie jeżyny przebierz, opłucz, owoce osusz na ściereczce. Konfiturę podgrzej. Dodaj do niej jeżyny. Dobrze wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Serek mascarpone utrzyj z resztą cukru i rdzeniem wanilii. Domieszaj sok cytrynowy.
Śmietanę ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą serową. Placki francuskiego ciasta przełóż kremem serowym oraz masą jeżynową. Lekko dociśnij. Schłodź w lodówce. Przed podaniem wierzch oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny i 20 minut, 1 porcja 260 kcal.Źródło: Tina