Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-07-2015
co roku piekłam jagodzianki ze starego sprawdzonego przepisu, a w tym postanowiłam trochę poeksperymentować i upiekłam jagodzianki z ciasta serowego. Bułeczki wyszły przepyszne i mięciutkie; szczerze POLECAM ten przepis. Ja użyłam twarogu, ale równie dobrze można dodać sera wiaderkowego jak na sernik. Z podanych składników wyszło mi 10 średnich jagodzianek…
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 94
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 94
Składniki
Przygotować nadzienie: wymieszać jagody z cukrem i mąką.
do miski wsypujemy mąkę, robimy „dołek” wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą cześć rozpłaszczamy nakładamy hojnie nadzienia i zlepiamy. układamy na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół; odstawiamy przykryte ściereczką na ok 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170st. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować jagodzianki mlekiem. Pieczemy ok 20-25 min w 170st.
Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną lukrujemy lukrem.