Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i przypominają mi wakacje u babci
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 29
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 730
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 196
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 29
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 730
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 196
Składniki
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlej mleko, wbij jajo, wymieszaj dokładnie. Dodaj resztę składników. Zagnieść ciasto. Zostaw je na godzinę do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Do miseczki dodaj jagody i resztę składników, delikatnie rozgnieć widelcem trochę jagód aby połączyły się z cukrem i mąką. Nie trzeba wszystkich rozgniatać wystarczy jak kilka puści sok i powstanie masa owocowa. Jeżeli nie rozgnieciemy to cukier i mąka będą na spodzie miski.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż na stolnicę i lekko wyrób, po czym delikatnie wałkuj na grubość ok. 1 cm. Ja używam szerokiej szklanki do wykrawania, takiej o średnicy 9cm. Później lekko zrób dołeczek i dawaj jagody. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 15 min. w 220 stopniach