Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma lata bez jagodzianek. Bardzo puszyste, delikatne ciasto, wypełnione leśnymi jagodami. Najlepsze jeszcze cieplutkie.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 48
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 92
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 48
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 92
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Składniki
W misie miksera umieszczamy przesianą mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy ciepłe mleko połączone ze śmietaną oraz żółtka. Wyrabiamy na niskich obrotach miksera. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wlewamy roztopione i ostudzone masło. Od tego momentu wyrabiamy przez 20 minut. Gotowe ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy w dłoni do powstania grudek. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy kilka razy i dzielimy na 6 części(każda po około 90g). Każdą rozpłaszczamy, na środek kładziemy jagody połączone ze skrobią ziemniaczaną i sklejamy. Formujemy bułeczkę. Sklejeniem kładziemy do spodu. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na około 20min. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180°C około 25 min na rumiany kolor. Studzimy na kracie.