Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak się bawić to się bawić , bardzo lubię i to z ciastem francuskim. Dzisiaj deser w postaci róży z jabłek, może nie za bardzo mi wyżły te róże, ale sam deser pychotka. Polecam
foremka na muffinki, nóż, garnek,
Składniki
Zaczynam od przygotowania jabłek, myję ,osuszam, kroję na połówki usuwam gniazda nasienne i kroję na cienkie półplasterki. Plasterki dokładnie skropić wyciśniętym sokiem z cytryny, włożyć do garnka i zalać wodą tak by jabłka były zakryte. Gotować około 2 minut nie dłużej aby jabłka się nie rozpadły. Jabłka wyjąć na sitko i odsączyć. Ciasto francuskie po rozwinięciu pociąć na szersze paski po szerokości, każdy delikatnie nie za grubo posmarować powidłami śliwkowymi, w połowie na każdym ułożyć plasterki jabłek nakładając częściowo jeden na drugim, zakrywając pozostałą częścią ciasta. Paski z jabłkami zwinąć w rulon i włożyć do foremki na muffinki wysmarowanej delikatnie tłuszczem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 - 50 minut, zakrywając całość z góry folią aluminiową, pod koniec pieczenia folię zdjąć. Róże po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i mielonym cynamonem. Smacznego
Przygotowanie jabłek.
Gotowanie jabłek.
Róże gotowe do spożycia.
Jabłka poukładać jedno na drugim i pozostałe ciasto nałożyć na jabłka. Rada; albo pociąć szersze paski , albo zakryć drugim paskiem skleić i zwinąć , ja za wąskie paski pocięłam, ale i tak wyszły pyszne i ładne. Polecam
Po zwinięciu.