Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłkowe róże w cieście francuskim"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 927
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 203
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 927
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 203
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki 1,10 zł.
Gotujemy wodę z kwaskiem cytrynowym w rondelku. Jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Pokrojone na cienkie plastry, wrzucamy na chwilę do gotującej się wody, by lekko zmiękły.Odcedzamy, kładziemy na talerz do ostygnięcia.
Cukier puder mieszamy z cynamonem i masłem, by powstała gęsta masa.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania. Nie rozwijamy. Kroimy na paski ok. 2 cm szerokości i dopiero rozwijamy. Paski ciasta smarujemy masą cynamonową.
Na cieście układamy plasterki jabłek, by ich półokrągła część wystawała ok. 1,5 cm ponad górną krawędź. Powinny lekko zachodzić na siebie. Zwijamy ciasto z jabłkami w luźny rulonik. Zaklejamy na końcu i układamy na blasze. Pieczemy w temperaturze 180–200°C przez 15–20 minut.
Wartość odżywcza sztuki 166 kcal Białko 1,9 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia