Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jabłeczniki z budyniem"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Składniki
Spód: masło utrzyj z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Stale ucieraj przy tym masę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dobrze wymieszaj mikserem. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto.
Jabłka obierz, oczyść, grubo zetrzyj. Starte jabłka wymieszaj z cukrem oraz pokruszonymi biszkoptami. Rozłóż na cieście w blasze.
Proszek budyniowy rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj przez minutę. Stale mieszaj.
Gorący budyń równomiernie rozsmaruj na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach wysuń ciasto. Wierzch posmaruj konfiturą. Posyp orzechami i migdałami. Jabłecznik ponownie wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut. Wystudź, poporcjuj.Źródło: Tina