Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłecznik z żurawinową konfiturą"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 199
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 169
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 199
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 169
Składniki
ok. 75 minut.
Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie porcjami wsypywać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Blachę (30x30 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Lekko wciskać w nie połówki jabłek – przeciętą stroną do góry. W miejsca po pestkach nałożyć porcję konfitury żurawinowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 45 minut.
Marmoladę morelową mocno podgrzać z 1 łyżką wody. Przetrzeć przez sitko i posmarować wierzch ciepłego jabłecznika. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco