Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jabłecznik z pianką"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 320
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 320
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 281
Składniki
Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż je w garnku z łyżką cukru, dodając kilka łyżek wody. Odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Dodaj jajko, dwa żółtka i śmietanę. Wyrób ciasto, schłodź. Dwa pozostałe białka wlej do miski, ubij na sztywną pianę z dwiema łyżkami cukru.
Połowę ciasta włóż do formy, wyrównaj dno, ponakłuwaj widelcem. Wyłóż na ciasto jabłka, na nie pianę z białek i pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Włóż ciasto i piecz je 40 minut.
CZAS: około 50 minutŹródło: Dobry Tydzień