Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znaleziony w zeszycie mojej mamy... pewnie starszy ode mnie.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 961
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 961
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Składniki
Mąkę z proszkiem i sodą przesiałem, dodałem cukry (w oryginale jest 1,5 szkl cukru) i orzechy. Nałuskałem sobie orzechów włoskich, pogniotłem je wałkiem i rozdrobnione dodałem do ciasta. Wszystko wymieszałem. Następnie wbiłem jajka i wlałem olej. Obrane jabłka, pozbawiłem gniazd nasiennych i pokroiłem na kawałki, nie zważając na to czy są większe czy mniejsze. Dodałem do ciasta i wszystko wymieszałem.
Masa wychodzi bardzo gęsta, co może niepokoić, ale w trakcie pieczenia jabłka puszczają sok i wszystko pięknie wychodzi.
Foremkę 40x24 wyłożyłem papierem do pieczenia, piekłem 60 minut (w oryginale jest 70) w temperaturze 180 stopni.
Całość posypałem cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne, o wyraźnej orzechowej nucie.