Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny jabłecznik przełożony kremami. Inni zwą to ciasto Jabłecznikiem Królewskim, może dlatego, że pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje? Jesienią, gdy jest sezon na jabłka częściej piekę to ciasto ale mimo wszystko i tak często gości na naszym stole Na szczęście jabłka możemy kupić o każdej porze roku więc mogę się tym jabłecznikiem królewskim delektować gdy tylko mam na to ochotę
Blacha do pieczenia 25x30, mikser, garnek, szpatułka, łyżka, szklanka
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 579
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 130
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 133
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 579
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 130
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 133
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22713
Składniki
Najpierw upieczemy biszkopt:) Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier oraz żółtka Mąkę oraz kakao przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i wymieszać za pomocą szpatułki. Biszkopt wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec ok 25 minut w 175 C, góra- dół Biszkopt ostudzić.
Podczas pieczenia biszkoptu, możecie przygotować masę jabłeczną. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnuszka i gotować z wodą ok 10 minut, aż jabłka zmiękną. Jabłka zdjąć z ognia i wsypać do nich galaretki. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia i do lekkiego stężenia.
Gdy masa jabłeczna spokojnie sobie stygnie, zabierzcie się za przygotowanie masy budyniowej:) 250ml mleka zagotować a w pozostałych 250ml rozprowadzić proszek budyniowy z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać rozrobiony proszek i mieszać tak długo aż masa budyniowa bardzo zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia W misce utrzeć masło z cukrem pudrem a następnie dodać partiami ostygnięty budyń.
Biszkopt po ostudzeniu nasączyć lekko wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na biszkopt nałożyć ostudzony krem budyniowy oraz ostudzone i lekko tężejące jabłka. Wstawić do lodówki na jakieś 20 minut. W tym czasie zacznij ubijać śmietankę:) Gdy ubijesz ją na sztywno, dodaj na końcu śmietanfixy. Wyjmij z lodówki ciasto i wyłóż na nie ubitą śmietanę. Wierzch ciasta możesz posypać starta czekoladą