Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłecznik francuski z lodami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5405
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5405
Składniki
Płaty francuskiego ciasta rozwiń i poczekaj, aż rozmarzną. Migdały grubo posiekaj. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałeczki.
Skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj z rodzynkami oraz migdałami.
Ciasto rozdziel. Jedną część rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg formy wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp tartą bułką i rozłóż na nim nadzienie z jabłek.
Posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Resztę ciasta rozwałkuj na placek. Przykryj nim nadzienie. Brzegi ciasta zlep. Jabłecznik piecz 40 minut w temp. 200 °C. Wanilię rozetnij, zeskrob rdzeń.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotuj z rdzeniem i strączkiem wanilii.
Wyjmij strączek. Wlej budyń, gotuj sos, mieszając, przez minutę. Gotowe ciasto oprósz lekko cukrem pudrem.
Podawaj z dodatkiem lodów oraz sosu waniliowego.Źródło: Naj