Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik, który rozpuszcza sie w ustach , robimy go od 70 lat. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest tak pyszny, ze każdy zjada od razu 3 kawalki jak kromki chleba. Pycha! Zapraszam na film.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 148
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 16
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 148
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 16
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Do dużej miski wsypać mąkę dodać proszek do pieczenia ,cukier i cukier waniliowy wszystko to zamieszać. Masło utrzeć na tarce o grubych oczkach podsypując co jakiś czas mąką . Masło ma być zimne. Następnie zamieszać ręką ,tak, aby nasze masło połączyło się z mąką. Teraz dodaj jajka oraz 2 łyżki śmietany. Wszystko to zarabiaj ręcznie. Jak już składniki się dobrze połączyły przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiaj do momentu ,aż ciasto będzie elastyczne.
Zawiń w folie spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Ciasto wyciągnij z lodówki podziel na dwie części, jedna większa, druga mniejsza. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni funkcja góra, dół . Jabłka obierz ,utrzyj na grubych oczkach tarki. Skrop sokiem z cytryny dodaj mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 40 na 24 wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i posyp mąką.
Większa część ciasta rozwałkuj przełóż do formy ,boki poobcinaj. Ciasto ponakłuwaj widelcem podsyp kaszą manną .Na ciasto wyłóż przygotowane jabłka .Wyrównaj. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj i zrób kratkę na jabłkach.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni funkcja góra, dół. Pieczemy w tej temperaturze na środkowej półce przez 30 minut potem przykrywamy papierem i jeszcze pieczemy 10 minut. Uwaga! Każdy piekarnik inaczej piecze. Zapraszam na mój kanał do obejrzenia filmu. Smacznego!