Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne połączenie ciasta pomarańczowego z czekoladą ,zachwyca wyglądem i smakiem.Idealne ciasto na Wielkanocny stół.
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 522
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 184
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 125
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15073
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 53
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 522
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 184
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 125
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15073
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 53
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 91
Składniki
Do miski wrzucamy miękkie masło,wsypujemy cukier,oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy,ubijamy mikserem na najwyższych obrotach,następnie wbijamy po jednym jajku,cały czas miksując. Przez sitko przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia,krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz. Pieczemy w temp.180 C. Gotową babkę studzimy na metalowej kratce. Czekoladę łamiemy na kosteczki,w małym rondelku podgrzewamy śmietankę,wrzucamy czekoladę i chwilkę podgrzewamy na małym ogniu,aż czekolada zacznie się rozpuszczać,mieszamy łyżką i czekamy,aż polewa trochę przestygnie. Babeczkę przecinamy wzdłuż,na 5 równych pasków. Układamy na boku i każdy pasek babki smarujemy czekoladą(można przed smarowaniem czekoladą nasączyć %,u mnie w domu jest dziecko,także pominęłam),po przesmarowaniu,chwilkę czekamy i smarujemy jeszcze raz,przykładamy następny pasek babki itd. Przełożoną babeczkę najlepiej jest owinąć folią spożywczą dość sztywno i wstawić na parę godz.do lodówki.
Teraz przygotowujemy polewę,żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na parę min.do napęcznienia. Do rondelka wlewamy śmietankę i wrzucamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady,zdejmujemy z ognia i wrzucamy napęczniałą żelatynę,energicznie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia,gdy polewa zaczyna lekko ściągać polewamy babeczkę i równomiernie rozsmarowujemy po wierzchu. SMACZNEGO!!!!!