Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zobacz przepis na pyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem kakao, które bardzo szybko przygotujesz. Idealne do kawy lub popołudniowej herbaty.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto o zaskakującej nazwie „Hiszpańska Księżniczka”, wyciągnij z lodówki i z szafek wszystkie składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Najlepiej 2-3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta.
W misce umieść jajka, cukier i masło. Wszystkie te składniki ubij na puszystą masę. Zajmie Ci to pewnie kilka minut.
Gdy masa będzie puszysta, zmniejsz obroty miksera i dodaj partiami śmietanę (możesz ją zastąpić jogurtem naturalnym o kremowej konsystencji). Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
W drugiej misce umieść odmierzoną ilość kakao. Dołóż do niego około ⅓ ciasta i dokładnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej jasną część ciasta. Ciasto z kakao połóż na jasne. Najciekawszy efekt uzyskasz, jeśli z ciemnego ciasta zrobisz na środku nieregularny pasek — podczas pieczenia oba kolory będą się efektownie przenikać.
Formę z Hiszpańską Księżniczką wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. Pod koniec tego czasu sprawdź poziom wypieczenia ciasta przy pomocy wykałaczki.
Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Doskonale smakuje jednak też bez tych dodatków.