Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki w winie otulone ciastem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Składniki
Do garnka wlej wino. Dodaj cynamon, goździki, skórkę cytrynową i cukier. Zagotuj pod przykryciem. Gruszki obierz, pozostaw ogonki. Ostrożnie od spodu wydrąż środki z pestkami. Odetnij też plasterek miąższu, by owoce stabilnie stały na talerzykach.
Tak przygotowane gruszki wstaw do gotującego się wina z przyprawami. Gotuj dalej ok. 5 minut na małym płomieniu. Pozostaw w winie do wystudzenia. Ciasto francuskie rozmroź, potem cienko rozwałkuj. Placek potnij na wąskie paseczki.
Gruszki wyjmij, dobrze osusz, zalewę zachowaj. Owoce owiń paseczkami ciasta. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp grubym cukrem. Ustaw na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 15 minut.
Gotowe gruszki ustaw na talerzykach. Podlej odrobiną winnej zalewy i od razu podawaj. Jako dodatek możesz serwować bitą śmietanę albo lody waniliowe.Źródło: Naj