Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki w kruchym cieście"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 20
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 269
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 97
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 20
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 269
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 97
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut
Mąkę wsypać do miseczki. Dodać masło, sól i 12,5 dag cukru. Wbić 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Gruszki obrać, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki gruszek niezbyt głęboko ponacinać po wypukłej stronie. Natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Blachę o wymiarach 32 x 39 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Na cieście ułożyć połówki gruszek. Mleko wymieszać ze śmietaną, pozostałymi jajkami i żółtkami. Dosypać 10 dag cukru oraz cukier wanilinowy. Masę wylać na gruszki. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 40 minut.
4. Resztę cukru skarmelizować. Wmieszać płatki migdałowe. Płatki w karmelu rozsmarować na natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Poczekać, aż zastygną. Zimną masę połamać na kawałeczki. Posypać nimi oraz grubym cukrem wierzch wystudzonego ciasta.Źródło: Życie na gorąco