Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki w kruchym cieście"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 35
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 120
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 35
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotować kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć, odsączyć, zalać wódką, wymieszać z orzechami i miodem. Połówki gruszek napełnić nadzieniem, złożyć. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty o boku 15 cm. Każdą gruszkę owinąć ciastem, tak, by ogonek wystawał, brzegi dokładnie skleić.
Ciasto ponakłuwać. Białko lekko ubić. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć gruszki, każdą posmarować białkiem. Piec ok. 20 minut na złoty kolor.
W ten sam sposób można przygotować śliwki, w każdą wkładając namoczonego wcześniej migdała bez skórki.Źródło: Twoje Imperium