Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki w chrupiącym cieście"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9856
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 122
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 527
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 70
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9856
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 122
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 527
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 70
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena sztuki ok. 1,80 zł.
Wartość odżywcza sztuki 500 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 58 g
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, jajko i odrobinę wody, wyrabiamy ok. 10 minut, żeby dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i kroimy w paski szerokości 1,5 cm.
Gruszki obieramy ze skórki, ale zostawiamy ogonki. Owoce dokładnie okręcamy paskami. Z pozostałego ciasta formujemy listki i doklejamy przy ogonkach. Gruszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30–40 minut w 200oC.
Po wyjęciu z piekarnika gruszki pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy polać odrobiną miodu.Źródło: Rewia