Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszczok to stare ciasto popularne w okresie międzywojennym i w okresie PRL kiedy było ciężko o podstawowe produkty. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a podstawowym są gruszki ulęgałki, które kiedyś rosły na każdej miedzy. Ciasto to charakteryzuje się niezwykle wilgotną konsystencją, naturalną słodyczą gruszek oraz głębokim ciemnym kolorem przypominającym kakao, dlatego śmiało można nazwać go polskim brownie. Początkowo gruszczok było to ciasto biedoty składające się tylko z ulęgałek i mąki. Wersja którą przedstawiam jest zmodyfikowana oprócz tych dwóch podstawowych składników znajdują się jajka, kaszka orkiszowa i cukier trzcinowy.
Blaszka do pieczenia o wymiarach 36x28cm wyłożona papierem do pieczenia, tasaczek w kształcie litery S
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 960
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20974
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 960
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20974
Składniki
Ulęgałki myjemy. Usuwamy ogonki i szypułki.
Umieszczone w szerokiej misce gruszki siekamy tasaczkiem w kształcie litery S.
Do drobno poszatkowanych owoców dodajemy kaszkę orkiszową, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, kardamon i cukier. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję.
Gotową masę równo wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy około 1,5 godziny w 190°C. Przestygnięte ciasto przekładamy na deskę.
Ciasto kroimy i podajemy po zupełnym ostygnięciu.
Zielone gruszki nie nadają się do spożycia. Do ciasta używamy gruszek, gdy są już brązowe czyli ulęgnięte.
Aby przyspieszyć proces ulęgania gruszek, jeszcze zielone należy rozłożyć w ciepłym pomieszczeniu i poczekać 3-4 dni, aż zrobią się miękkie i brązowe oraz będą intensywnie pachnieć gruszkami.