Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fryzyjski torcik z powidłami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 241
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 28
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 74
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 241
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 28
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 74
Składniki
Do 250 g mąki i proszku do pieczenia dodajemy 175 g masła, 2 torebki cukru waniliowego, śmietanę i wyrabiamy, aż się połączą. Ciasto wstawiamy na 20 minut do lodówki. Do miski wsypujemy 150 g mąki, cukier, 100 g masła, torebkę cukru waniliowego i wyrabiamy kruszonkę.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na trzy części. Jedną wykładamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kruszonką i pieczemy 15–20 minut w 200oC. W ten sposób pieczemy kolejne dwa placki. Ubijamy kremówkę, dodając pod koniec cukier i torebkę cukru waniliowego. Powidła łączymy z cynamonem i śliwowicą, mieszamy.
Dwa krążki smarujemy powidłami, a następnie wyciskamy grubą warstwę bitej śmietany. Krążki układamy jeden na drugim i przykrywamy trzecim. Posypujemy cukrem pudrem.
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł
Wartość odżywcza porcji - 620 kcal. Białko 6 g/Tłuszcz 41 g/Węglowodany 57 gŹródło: Rewia