Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuskie ślimaczki bakaliowe"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni, przesyp na talerzyk. Żurawinę także posiekaj, dodaj do orzechów razem z tartymi migdałami, cukrem i aromatem waniliowym. Wszystko starannie wymieszaj.
Ciasto francuskie delikatnie rozwiń na stolnicy, lekko je rozwałkuj i rozetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. Żółtko wbij do śmietany, wymieszaj masę widelcem. Mieszanką posmaruj rozcięte ciasto.
Każdy kawałek ciasta posyp przygotowanymi bakaliami, pozostawiając wolne miejsce przy dłuższych bokach. Zwiń dość ciasno roladki. Każdy rulon potnij na 10 jednakowej grubości plastrów.
Powstałe ślimaczki poprzekładaj do papierowych papilotek na muffinki. Ułóż je na blaszce i wsuń do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 15 min (jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się rumienić, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej).
Ślimaczki wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz je mieszanką cukru pudru i cynamonu.Źródło: Tina