Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuskie poduszeczki w czekoladzie"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Ciasto francuskie wyjmij na blat i pozostaw, by rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Morele zalej w misce wrzątkiem. Po 3 mi- nutach wyjmij je łyżką cedzakową, przełóż na durszlak i polej zimną wodą. Dokładnie osącz, zdejmij skórkę. Owoce przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ potnij w plasterki.
Połowę gorzkiej czekolady zetrzyj grubo na tarce. Wymieszaj z kremem orzechowym (w wersji dla dorosłych możesz dodać 2 łyżki likieru czekoladowego, kawowego albo migdałowego).
Rozmrożone ciasto rozwiń i pokrój na 12 jednakowej wielkości kwadratów. Ich brzegi pos maruj rozmąconym białkiem jajka. Na środek każdego nałóż po porcji kremu orzechowo-czekoladowego i obłóż plasterkami moreli. Kwadraty złóż na pół, mocno dociśnij brzegi. Wiechrzy powstałych bułeczek pos- maruj rozmąconym żółtkiem i posyp migdałami. Ułóż bułki na blasze przykrytej pergaminem.
Piecz 20 min w 220 st. Ostudź na kratce kuchennej. Pozostałe czekolady połam, stop w kąpieli wodnej, przestudź. Udekoruj polewą poduszeczki.Źródło: Tina