Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie ciasto bożonarodzeniowe"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 414
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 56
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85653
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 414
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 56
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85653
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Składniki
Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i mąką migdałową na puszysta masę. Dodaj przesianą mąkę i masło. Białka ubij z solą na sztywno i delikatnie połącz z masą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto, tak by miało kształt prostokąta. Piecz w 180°C. Zdejmij z blachy i ostudź.
Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody i gotuj, aż osiągnie 121°C. Żółtka zmiksuj, dodając stopniowo gorący cukier z wodą. Miksuj, aż masa będzie biała. Dołóż masło i dalej miksuj. Dodaj pastę pralinową (2-4 łyżki w zależności od intensywności smaku).
Syrop wymieszaj z rumem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Posmaruj połową kremu. Zwiń ciasno w roladę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę z resztą kremu. Posmaruj roladę pozostałym syropem z rumem i przełóż na talerz. Pozostały krem przełóż do worka cukierniczego i ozdób wierzch rolady. Udekoruj.
Czas przygotowania: 2,5 godz. Poziom: średniŹródło: TV14