Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuski placek budyniowy z malinami"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1055
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1358
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12923
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1055
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1358
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12923
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł
Z płata ciasta francuskiego wycinamy koło i wykładamy nim dół tortownicy. Z pozostałego ciasta wykrawamy paski i wykładamy nimi boki formy, łączymy z ciastem na dole. Pieczemy ok. 15 minut w 225oC na jasnozłoty kolor. Studzimy.
Gotujemy 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Proszek budyniowy rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gorącego mleka, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i do budyniu powoli wlewamy śmietanę, aż powstanie krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki.
Do 1/3 malin dodajemy whisky, rozgniatamy, osączamy z nadmiaru soku i smarujemy dół ciasta. Następnie wykładamy krem i wierzch dekorujemy pozostałymi malinami. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Możemy udekorować listkami mięty.
Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 29 gŹródło: Rewia