Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto z płyną czekoladą w środku. Nikt mu się nie oprze!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 170
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 665
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 170
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 665
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Zapraszam serdecznie do zobaczenia filmu, w którym pokazuję jak w łatwy sposób przygotować taki deser.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli, można dodać szczyptę soli. Polecam uważać aby czekolady nie przegrzać. Czekolada bardzo nie lubi wysokich temperatur.
Do jajek dodajemy cukier i mieszamy wszystko razem. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Jeśli powstaną grudki z mąki nie przejmujcie się tym, po dodaniu czekolady znikną.
Rozpuszczoną czekoladę delikatnie studzimy (poczekajmy chwilkę - musi być płynna). Dodajemy masę jajeczną cały czas delikatnie mieszając.
Foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nadmiar mąki należy usunąć (można to zrobić uderzając dynamicznie foremką o dłoń a następnie wysypując mąkę). Gotową masę przelewamy do foremek. Wypełniamy je maksymalnie do połowy foremki. Pieczemy w 200C przez około 12 minut. Ciastko musi się z zewnątrz ściąć, ale wnętrze musi być płynne.
Podajemy bezpośrednio po upieczeniu. Dekorujemy cukrem pudrem i sugeruję dołożyć gałkę lodów waniliowych. Życzę smacznego i zachęcam do zobaczenia filmu.