Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flodni to bardzo efektowny, wielowarstwowy placek węgierski. Przepis ten przypisuje się tradycyjnie budapesztańskim żydom, którzy mieli serwować ten specjał na wyjątkowe okazje. Bogate nadzienie i złożony smak, miały symbolizować dostatek, szczęście i bogactwo domu, w którym Flodni było serwowane. Chociaż przygotowanie tego ciasta jest pracochłonne, to szybko przekonacie się, że wcale nie jest trudne.
Blaszka o wymiarach 20x30 cm
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 208
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8943
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 208
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8943
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, a następnie wsyp proszek do pieczenia i sól. Zimne masło pokrój na średniej wielkości kawałki. Wyłóż na mąkę, a następnie wsyp cukier puder i dodaj żółtka. Całość energicznie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji kruchego ciasta. Teraz wlej białe wino wytrawne i połącz składniki. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Uformuj kulę z ciasta i umieść ją w lodówce na 40 minut albo zamrażalniku na 20 minut.
Przygotuj w tym czasie nadzienie orzechowe. Posiekaj orzechy. Umieść je w rondelku wraz z cukrem białym, czerwonym winem, kakao, skórką pomarańczy i cynamonem. Zagotuj. Zostaw na średnim ogniu przez kilka minut, aż cała masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj nadzienie jabłkowe. Obierz owoce, a następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Dodaj cukier i cynamon do smaku, wymieszaj.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Podziel je na cztery części. Mocno rozwałkuj.
Na dnie formy do pieczenia ułóż cienką warstwę pierwszego ciasta. Na nim ułóż nadzienie jabłkowe, wygładź. Pokryj owoce powidłami śliwkowymi. Nałóż kolejną warstwę ciasta. Na niej równomiernie rozprowadź masę makową. Przełóż ciastem, a następnie wyłóż nadzienie orzechowe. Wykończ ciasto czwartą warstwą kruchej mieszanki. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz kolejne 50 minut.