Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i bardzo smaczny torcik dla niezapowiedzianych gości. Spód z herbatników, masła i czekolady w połączeniu z kremem z serka mascarpone i białej czekolady to doskonały dodatek do popołudniowej kawki w gronie znajomych:)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1585
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1585
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Herbatniki /ja użyłam pół na pół kakaowych i zwykłych/ dokładnie rozkruszamy: możemy je rozkruszyć wałkując w woreczku lub zmiksować blenderem.Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy rozdrobnione ciastka i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do tortownicy i mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki by całość stężała - najlepiej na ok. 30-40 min. / W oryginalnym przepisie, który otrzymałam od koleżanki spód należało zapiec ok. 20 min. w piekarniku a następnie dobrze wystudzić. Miałam wrażenie, że pieczenie powodowało, że składniki spodu były bardziej zbite i przypominały tradycyjne ciasto. Bez pieczenia spód jest bardziej chrupiący, no i szybciej się go przygotowuje:)/ Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Serek mascarpone miksujemy i po 2 -3 min /ciągle miksując/ dodajemy małymi porcjami roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą krem przekładamy na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Dekorujemy drylowanymi wiśniami /świeżymi, z kompotu lub nalewki/ i na całość ścieramy czekoladę. * Dzięki białej czekoladzie w kremie ciasto jest dość słodkie, dlatego zarówno do dekoracji jak i spodu użyłam czekolady gorzkiej. * Ciasto przygotowałam w tortownicy o śred. 22 cm.