Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Egzotyczny tort z masą na maślance"
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 55
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 41
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 73
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 55
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 41
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 73
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij mikserem na sztywno. Domieszaj 10 dag cukru (dodawaj go małymi porcjami). Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 5 dag wiórków kokosowych. Ciasto wymieszaj łyżką. Następnie rozsmaruj je na blasze (24 x 24 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 20 minut. Od razu po upieczeniu przełóż na ściereczkę, usuń papier i pozostaw tak do wystudzenia.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw na kilka minut, by spęczniała. Ananasy obierz, wytnij twarde środki. Miąższ pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze na mus. Śmietanę ubij na sztywno z pozostałym cukrem, delikatnie połącz z maślanką.
Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty. Kilka łyżek wody podgrzej, rozpuść w niej żelatynę. Masę maślankową wymieszaj z 2/3 rozpuszczonej żelatyny. Do tężejącego kremu wrzuć wiórki i przełóż nimi biszkopty. Mus ananasowy połącz z resztą żelatyny. Masę rozsmaruj na wierzchu tortu. Schładzaj go przez 2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekoruj ciasto kawałeczkami miąższu oraz lekko zrumienionymi chipsami kokosowymi.
ok. 50 minut . Chłodzenie ok. 2 godzin. 1 porcja 340 kcal.Źródło: Tina