Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Efektowna krucha tarta z jabłkami i śliwkami"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 46
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 46
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól oraz cukier, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Jedną częścią ciasta wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 10 min w temperaturze 180°C. Potem usuń fasolę.
Śliwki i jabłka umyj. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny. Ze śliwek usuń pestki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przełóż do jabłek, dodaj cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, wyłóż owoce. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj, foremką w kształcie serca wytnij ciasteczka. Ułóż je na wierzchu owoców i tak, by lekko na siebie zachodziły. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Rada: Ciasto łatwiej będzie się wałkowało pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (nie będzie się przyklejało do wałka).
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie