Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dwukolorowy tort"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 570 kcal, cena 1,80 zł
Krok pierwszy
jajka zmiksuj z 5 dag cukru, 20 ml oleju, 8 i 1/2 dag mąki, 1/2 op. proszku do pieczenia i 30 ml rumu. Przełóż do tortownicy (26 cm). Piecz 40 min w temp. 175 st. Ostudź.
Krok drugi
Pozostałe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 6 dag cukru. Dodaj 2 dag kakao, 6 i 1/2 dag mąki oraz skórkę otartą z pomarańczy. Dodaj żółtka wymieszane z sokiem z pomarańczy.
Krok trzeci
Na koniec dodaj resztę oleju. Ciasto piecz w takiej samej tortownicy 30 min w temp. 170 st. Z mleka, reszty cukru i proszku ugotuj budyń. Wystudź go, zmiksuj z masłem, podziel na pół.
Krok czwarty
Upieczone biszkopty przekrój na 2 blaty. Połowę kremu utrzyj z 20 ml rumu. Do reszty dodaj 5 dag rozpuszczonej czekolady. Układaj na przemian ciemne oraz jasne blaty i kremy.
Krok piąty
Rozwałkuj 40 dag masy marcepanowej, obłóż nim schłodzony tort. Boki posmaruj resztą ciemnego kremu. Rozpuść w kąpieli wodnej 3 dag gorzkiej czekolady. Udekoruj wierzch ciasta.Źródło: Świat kobiety