Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dwukolorowy torcik"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 163
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 163
Składniki
Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując, dodawaj stopniowo cukier. Dodawaj po 1 żółtku, nadal miksując. Mąki i proszek wymieszaj z kakao, przesiej do masy, wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Piecz 30 minut w 180°C. Wyjmij, wystudź. Przekrój wzdłuż na 2 blaty.
Czereśnie wydryluj. Zrób budyń, wystudź go. Masło utrzyj na pianę, dodawaj po łyżce budyniu. Do kremu dodaj kilka łyżeczek zmiksowanych czereśni, by był różowy. Wrzuć pokruszone kawałki czekolady. Na jeden biszkopt wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim biszkoptem. Wyłóż resztę kremu, wierzch udekoruj czereśniami, zalej tężejącą galaretką. Schładzaj w lodówce dwie godziny. Udekoruj bitą śmietaną.
Czas: około 2 godziny.Źródło: Dobry Tydzień