Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowy serniczek"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 456
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 456
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
Proszek budyniowy z 1 torebki wymieszać z 4 łyżkami mleka. W garnku zagotować 465 ml mleka z 3 łyżkami cukru. Wlać rozrobiony budyń. Gotować minutę, aż budyń zgęstnieje. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Lekko podgrzać 120 ml mleka. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i rozpuścić je, mieszając.
Mąkę przesiać do miseczki. Dodać 5 dag cukru, 6 dag masła i szczyptę soli. Wlać mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto. Wyrabiać je 15 minut, a gdy zacznie odstawać od ścianek miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Utrzeć 6 dag masła z 10 dag cukru, szczyptą soli i twarogiem. Wbić 2 jajka, wsypać 1/2 skórki cytrynowej i resztę proszku budyniowego. Wlać 2-3 łyżki mleka. Wymieszać. Pozostałe 15 dag masła utrzeć z 15 dag cukru.
Rozbić 6 jajek. Oddzielić żółtka od białek. Wystudzony budyń wymieszać z żółtkami, szczyptą soli i resztą skórki cytrynowej. Dodać masło utarte z cukrem. Wmieszać pianę ubitą z białek. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek 32x39 cm. Ułożyć w natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Odstawić na 15 minut, by ciasto znów podrosło.
Posmarować masą serową, potem masą budyniową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 50 minut. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia ciasto można przykryć kawałkiem folii, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Na wystudzony placek przyłożyć szablon w kształcie kratki. Oprószyć cukrem pudrem. Zdjąć szablon.
Czas przygotowania 105 minut.Źródło: Życie na gorąco