Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowy kulebiak z pieczarkami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Czas przygotowania: 105 minut (bez wyrastania ciasta). 1 sztuka: 175 kcal. Cena sztuki: 0,70 zł
Ciasto: masło stop. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj śmietanę, żółtka, mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Dolewając stopione masło, wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj miseczkę z ciastem ściereczką i odstaw na około godzinę.
W tym czasie zrób farsz. Kapustę opłucz, posiekaj, zalej małą ilością wody. Dodaj przyprawy i duś do miękkości. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz. Potnij na kawałeczki.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dołóż pieczarki i smaż jeszcze kilka minut, aż odparuje z grzybów prawie cała woda. Wtedy patelnię zdejmij z ognia. Kapustę odcedź, wymieszaj z pieczarkami. Farsz przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Odstaw go do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na 2 placki na stolnicy oprószonej mąką. Na każdym placku rozłóż nadzienie. Zwiń. Mocno zlep końce. Kulebiaki ułóż na przykrytej pergaminem blasze, zachowując duży odstęp, bo ciasto mocno wyrośnie podczas pieczenia.
Kulebiaki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Wstaw kolejno do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz około 40 minut.Źródło: Tina