Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowy korzenny wieniec"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 102
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 507
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24701
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 102
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 507
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24701
Składniki
Drożdże wkrusz do kubka, utrzyj z łyżką cukru i szklanką ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj. Kubek przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, przelej go do miski. Dodaj 2 utarte z pozostałym cukrem żółtka, resztę mąki i łyżeczkę przyprawy korzennej do piernika. Na koniec wlej rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
Powidła śliwkowe wymieszaj z posiekanymi suszonymi owocami, na koniec połącz z pianą z białka. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozsmaruj nadzienie, pozostawiając czyste brzegi. Zwiń w rulon.
Włóż do natłuszczonej formy do baby z kominem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch ukośnie ponacinaj. Piecz 40 minut w temp. 200 st. Ciasto możesz polukrować lub udekorować kandyzowanymi owocami.
Czas ok. 90 min; porcja – 270 kcal, cena 1,40 zł.
. Jeśli nie masz formy do baby, zwiń ciasto jak struclę i upiecz w keksówce.Źródło: Świat kobiety