Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze są domowe wypieki, a drożdżówki z jabłkiem jak dla mnie to "niebo w gębie " :)
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 311
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 153
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 311
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i tyle maki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto będzie miało prawie płynna konsystencję. Miskę przykryć i odłożyć do momentu aż ciasto podwoi objętość.
W tym czasie na patelni roztopić masło, dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce. Po kilku minutach dodać miód i smażyć jeszcze przez 2-3 min. Ciasto podzielić na równe części.W każdej zrobić dołek i całość posmarować jajem wymieszanym z mlekiem. W dołki nakładać owoce.
Drożdżówki piec w temp. ok. 200 stopni przez 15-20 min. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!