Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe z owocami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Składniki
Przygotuj rozczyn. Do pokruszonych drożdży wsyp łyżeczkę cukru, rozetrzyj. Dodaj 1 szklanki mleka oraz 2 łyżki mąki i starannie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min, by wyrósł. Margarynę lub masło włóż do rondelka, roztop i wystudź. Agrest umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń z niego twarde szypułki. Porzeczki umyj, osusz, oderwij gałązki.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz sól, wymieszaj. Ze składników usyp kopczyk, zrób w nim dołek. Dodaj jajka, mleko, tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by zwiększyło swą objętość (na 60-90 minut).
Blachę lub tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, na wierzchu równomiernie rozłóż owoce. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz ok. 45 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie