Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe z owocami latem, to pozycja obowiązkowa. Dla urozmaicenia dodałam trochę nutelli. Spróbujcie bo wyszło pysznie.
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 19
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 267
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 95
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 19
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 267
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 95
Składniki
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i łyżkę cukru. Odstawić żeby drożdże zaczęły pracować. Jajka ubić z cukrem. Można to zrobić mikserem, lub trzepaczką. Do miski z drożdżami wsypać mąkę, dodać ubite jajka i wymieszać. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto mikserem z hakami, lub robotem. Tak przygotowane ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć nutellę. Nie za dużo. Ja zrobiłam łyżką esy floresy. Na to wyłożyć pokrojone truskawki i borówki. Owoców nie powinno być za dużo, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski. Zagnieść palcami, żeby powstała kruszonka. Posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 40-45 minut